Benviguts de nou, FanàTICs!
El dia d'avui l'hem dedicat a comentar el text de "la tecnología educativa en el debate didáctico contemporáneo" de Edith Litwin. Hem començat reflexionant sobre l'objectiu que tenim d'educació actualment segons la societat en la qual ens trobem, que com ja sabem, actualment vivim en una època on predomina la ideologia neoliberalista. A més, hem parlat de com entenem el concepte d'eficàcia segons eixe objectiu que impliquem a l'educació.
El dia d'avui l'hem dedicat a comentar el text de "la tecnología educativa en el debate didáctico contemporáneo" de Edith Litwin. Hem començat reflexionant sobre l'objectiu que tenim d'educació actualment segons la societat en la qual ens trobem, que com ja sabem, actualment vivim en una època on predomina la ideologia neoliberalista. A més, hem parlat de com entenem el concepte d'eficàcia segons eixe objectiu que impliquem a l'educació.
Altre aspecte que hem destacat presentment és la qüestió de si el fet d'introduir les tecnologies millora el sistema educatiu i a partir d'ací diferenciem una mica l'efecte que ha fet en l'educació la incorporació de la tecnologia al sistema educatiu. On vegem que temps abans s'utilitzava la tecnologia educativa per a planificar objectius i definir-los de manera sistemàtica i concreta sense tindre en compte criteris i aspectes no mesurables objectivament o que no eren tan fàcil de concretar. També va haver-hi una època on el paradigma conductista predominava i es considerava la tecnologia com un mètode principal d'ensenyament, on l'alumne aprenia a través d'ell, sense tindre en compte els processos cognitius de l'alumne. Aquí podem dir que no es contava amb una didàctica tecnològica on verdaderament s'aprofitaven els recursos que podia oferir la tecnologia per l'aprenentatge de l'alumne.
N'hi ha una frase que volem destacar i que avui a classe s'ha comentat, i és que, les tecnologies s'han d'usar per aprendre i no perquè ensenyen. No podem deixar tot en mans de la tecnologia, sinó que hem de saber aprofitar-la per a desenvolupar en l'alumne el pensament crític, on ell mateix tinga l'oportunitat de construir el seu propi aprenentatge a partir del que ja sap. Molts pensen que la incorporació de les tecnologies en educació desprofessionalitza al docent, no serà la falta de didàctica tecnològica el que ho fa? Què penseu?
Dins de la didàctica tecnològica entra les funcions de la tecnologia segons les estratègies del docent. S'ha parlat de professors que tenen a classe pissarres electròniques que després no saben utilitzar ni treure profit de tot el que poden oferir; n'hi ha professors que deixen que siguen els ordinadors qui ensenyen als alumnes i no els alumnes qui construïxen els coneixements a partir del seu ús... Etc. Amb això també s'ha destacat que l'ús abusiu de les tecnologies pot influir en la conducta de l'aprenentatge de l'alumne, de manera que, es pot tornar més passiu a l'hora d'aprendre.
Què volem dir? Per exemple, s'ha parlat dels qüestionaris o mètodes on l'alumne pot basar-se en l'assaig i error o simplement, amb la immediatesa amb la qual podem trobar qualsevol informació, fer qualsevol treball o activitat.. Etc. fa que la nostra forma de processar la informació canvie d'una manera diferent. És a dir, segons la metodologia que utilitze el docent a l'hora de realitzar el seu ensenyament i quin siga el paper de les noves tecnologies dins de la seva metodologia, els alumnes aprendran d'una manera o altra. L'ús abusiu de les tecnologies en l'educació ens torna més passius a l'hora de pensar per nosaltres mateixos? Fa que aprenguem de la millor forma? El professorat juga un paper molt important en això.
Per altra banda, s'hi ha replantat el debat de què si és possible que en un futur, les noves tecnologies acaben per substituir al docent. Això és un tema bastant curiós i que, segons els objectius que tenim avui en dia a l'educació, pot arribar a passar. No obstant això, encara queda per veure com va canviant el pensament que tenim la societat, les nostres necessitats, els processos i avanços que faça la tecnologia i els professionals de l'educació. Esperem no arribar fins aquest punt, ja que, com hem vist al text, és molt important la presència del docent dins de l'educació i dins de les aules. Què creieu que es perdria si el docent no fos present dins de l'aula? Si tots depenem de la tecnologia per aprendre? Seria vertaderament un avantatge? És un tema molt llarg de tractar però a la vegada molt interessant.
Finalment, es va plantejar les diferències que portava la tecnologia educativa i la tecnologia de l'educació. Què penseu vosaltres?
Preferiu fer servir la tecnologia dins de l'educació o preferiu els recursos tecnològics dissenyats per a l'educació?
Fins la pròxima, FanàTICs!
Fins la pròxima, FanàTICs!